Hoelang gaat een matras mee? Dit is de levensduur

Voor een goed advies bent u bij Slaapspecialist Tiel op het juiste adres.  We informeren de klant op de juiste manier wat mogelijk is. Met matrassen vragen we eerst wat voor bodem de klant heeft. Zijn er klachten waar rekening mee moeten worden gehouden. We willen weten hoe de klant ligt, of er klachten zijn en wat voor matras de klant op dit moment heeft.

We willen weten wat voor een bodem er op dit moment gebruikt wordt en of deze wellicht vervangen zou moeten worden door een ander soort bodem of wellicht een compleet ander bed.

We kijken of de klant goed ligt, of er goed ondersteund wordt en ook naar bijvoorbeeld een hoofdkussen. We willen weten of er sprake is van bijvoorbeeld overmatige transpiratie, of juist te koud, bij vrouwen kunnen we een advies geven met betrekking tot de meno-pauze hoe dat slaaptechnisch het meest aangenaam is. We willen weten of de klant een buik-, rug of zijslaper is. Aan de hand van deze en veel andere gegevens kunnen wij een geheel onafhankelijk advies geven.

Een goede nachtrust begint bij de basis: een kwalitatief matras. Maar hoelang gaat een matras eigenlijk mee? In deze blog duiken we in de levensduur van verschillende soorten matrassen en verkennen we signalen die aangeven wanneer het tijd is voor vervanging. Van de impact van dagelijks gebruik op de duurzaamheid tot tips voor het verlengen van de levensduur van jouw matras, we behandelen alles wat je moet weten om je slaapcomfort te maximaliseren. Ontdek hoe je de tekenen van slijtage herkent en maak een geïnformeerde beslissing over wanneer je jouw matras moet vervangen voor een goede nachtrust.

Waarom moet je je matras vervangen?

1. Slijtage en minder ondersteuning;

Het vervangen van je matras is cruciaal voor zowel je gezondheid als je comfort tijdens het slapen. Na verloop van tijd verliest een matras zijn ondersteunende eigenschappen, wat kan leiden tot nek en rugklachten. 

2. Vervangen vanuit hygiënisch oogpunt; 

Huisstofmijten, transpiratievocht en huidschilfers kruipen in je matras wat niet bepaald hygiënisch is. Na gemiddeld 8 jaar is neemt je matras minder goed vocht op, en kan er schimmelvorming ontstaan. In combinatie met huidschilfers en stof is dit de ideale voedingsbodem voor huisstofmijten, die voor astmatische klachten kunnen zorgen.

3. Verandering in lichaamsgewicht of slaaphouding; 

Naast de minder wordende ondersteuning en hygiëne kan een matras ook toe zijn aan vervanging wanneer er verandering is in lichaamsgewicht of slaaphouding. Een matras kan dan opeens niet meer bij je passen waardoor je niet fijn kunt slapen. 

De gemiddelde levensduur van een matras

De gemiddelde levensduur van een matras ligt tussen de 8 en 12 jaar. Na deze periode wordt de ondersteunende werking van je matras minder. De levensduur van je matras is afhankelijk van een aantal factoren, zo zit er veel verschil in opbouw van een matras, materiaal en kwaliteit. Maar ook het gebruik en onderhoud van je matras hebben in invloed op de levensduur. Verschoon je regelmatig je beddengoed, en laat je je matras dan ook even luchten? Heb je een omkeerbaar matras, wordt deze dan ook regelmatig gedraaid en gekeerd? Al deze factoren zijn van invloed op de levensduur van je matras. 

Signalen dat je matras aan vervanging toe is

Er zijn een aantal duidelijke signalen waaraan je kan herkennen dat je matras toe is aan vervanging. Dit gaat om uiterlijke kenmerken, maar ook voelbare kenmerken.

Ten eerste; is kuilvorming in je matras een makkelijk teken dat het tijd is voor een nieuwe. Leg je matras op de grond om uit te sluiten dat het door de matrasbodem komt. Kuilvorming in je matras in een zichtbaar kenmerk, maar is ook voelbaar en kan lijden tot rugklachten. Zie of voel je een kuil, en heb je het idee dat je in een hangmat ligt? Tijd voor een nieuwe.

Ook kan het zijn; dat je in de loop der tijd meer last hebt gekregen van allergische of astmatische reacties. Dit komt doordat je matras verzadigd is met transpiratievocht, huidschilfers en stof, de ideale voedingsbodem voor huisstofmijten.

Daarnaast; wijzen gele vlekken in de matras tijk er ook op dat het tijd wordt voor een nieuwe matras. 

Hoe verleng je de levensduur van je matras?

De levensduur van je matras verlengen kan op verschillende manieren. Denk in eerste instantie na over de hardheid van je matras bij de aanschaf. Ben je zwaarder en kies je een heel zacht matras, zal deze eerder op zijn dan wanneer je kiest voor een iets steviger matras. Kies dus vooral een hardheid die past bij je lichaamsgewicht en slaaphouding. Verleng de levensduur van je matras door deze, als dat kan, regelmatig te draaien en te keren. Het matras wordt op alle mogelijke manieren beslapen waardoor deze veel regelmatiger en rustiger slijt. Draai en keer je matras bij voorkeur vier keer per jaar. Naast draaien en keren is het verschonen van beddengoed ook onderhoud van je matras. Gebruik bij voorkeur altijd een matrasmolton, de beschermer van je matras. Door de beschermende molton regelmatig in de was te doen houd je huidschilfers, transpiratievocht en mijten zoveel mogelijk buiten je matras. Het matras blijft langer schoon en de materialen in de matras zullen minder hard slijten. Daarnaast is het gebruik van een juiste bedbodem ook van belang voor de levensduur van je matras. Kies dus altijd een passende bedbodem bij je matras. 

Conclusie: Het juiste moment voor een nieuw matras

De keuze voor de aanschaf van een nieuw matras is niet alleen vanwege de leeftijd, het comfort of vanuit hygiënisch oogpunt, het is een investering in je gezondheid. Een goede nachtrust op een ondersteunend matras kan wonderen doen  voor je fysieke en mentale welzijn. Door de vormen van slijtage te herkennen, vervang je je matras tijdig en zorg je voor een optimale slaapomgeving. Onthoud dat een matras de fundering is van een goede, en herstellende slaap. Maak de keuze voor vernieuwing dus niet alleen op basis van leeftijd, maar ook op hoe je slaapt en hoe dat voelt. 

Huisstofmijt vooral in je matras. Wat doe je eraan?

Meer dan anderhalf miljoen huisstofmijten houden ons elke nacht gezelschap. Dat klinkt niet alleen vies, maar is ook slecht voor je gezondheid. De combinatie mijt en stof veroorzaakt bij steeds meer mensen een allergische reactie. De huisstofmijt leeft het hele jaar door in je huis, maar in warme klamme zomermaanden kun je er extra veel last van hebben. Een huisstofmijt is ongeveer een halve millimeter groot en voed zich met huidschilfers van mens en dier. Ze worden ook wel huismijten, stofmijten of gewoon mijten genoemd. Hoewel huisstofmijt door het hele huis kan zitten, is de slaapkamer en vooral je matras favoriet. Het is er warm, donker en vochtig en er is een overvloed aan voedsel te vinden. Huisstofmijt houdt van temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 procent.

Waarom heb je last van huisstofmijt in bed?

De gemiddelde levenscyclus van een mannelijke huisstofmijt is tussen de 10 en 19 dagen, een vrouwelijke huisstofmijt kan tot 70 dagen leven. Gedurende die dagen legt het vrouwtje 25 tot 30 eieren. Behalve met seks en eten zijn huisstofmijten verder met name bezig met poepen. Het is die ontlasting waar sommige mensen allergisch voor zijn. De uitwerpselen van een huisstofmijt drogen na een tijdje op en vallen uit elkaar. Wanneer deze allergenen in contact komen met de huid of worden ingeademd, dan kun je klachten krijgen. Veel voorkomende symptomen van huisstofmijt allergie zijn hoesten, eczeem, niezen en tranende ogen. Doordat huisstofmijt zich graag in en rondom het bed begeven, is de allergische reactie ‘s nachts vaak heftiger dan overdag.

Wat kan je doen tegen huisstofmijt in bed?

Heb je last van een huisstofmijt allergie dan is het belangrijk om je bed goed schoon te houden. Denk daarbij aan het verschonen van je beddengoed, het liefst iedere week, en je beddengoed wassen op hoge temperatuur. Hieronder staan vier handige tips op een rij.

  1. Ventileren Doe dit regelmatig, twee keer per dag, of constant
  2. Wassen Was moltons, hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen op 60 graden
  3. Openslaan Sla het dekbed ‘open’ als je uit bed gaat
  4. Stofzuigen Doe dit minimaal 1 keer in de week en maak gladde vloeren schoon met een vochtige doek

Je matras heeft niet het eeuwige leven Een goed matras kan wel acht tot twaalf jaar meegaan. De levensduur hangt natuurlijk sterk af van de materialen in de matras, de bedbodem, je lichaamsgewicht, transpireer je veel, kan je je matras draaien en keren en gebruik je een goede molton. Uit onderzoek blijkt dat er heel veel mensen slapen op matrassen van 20 tot 30 jaar oud. Behalve dat je matras dan is uitgedroogd en geen vorm en veerkracht meer heeft, is dit ook enorm onhygiënisch. Zelfs het beste matras raakt na een aantal jaren intensief gebruik versleten. Het ligcomfort, de ondersteuning en veerkracht worden gewoonweg minder goed, de ondersteuning gaat achteruit en ongemerkt krijg je problemen met slapen, je rug, schouders, nek en heupen. Let wel, de meeste mensen gaan pas opzoek naar een nieuw matras als zij fysieke klachten krijgen en daardoor minder lekker slapen! Voel je je minder fit en energiek dan je gewend bent, misschien is het de hoogste tijd om je matras te vervangen. De oude beter niet “doorschuiven ”naar de kinderen

Bezoek ons

Wilt u de producten in onze showroom bekijken? Maak dan een afspraak om bij ons langs te komen.

Bezoek ons
Foto

Bezoek ons

Wilt u de producten in onze showroom bekijken? Maak dan een afspraak om bij ons langs te komen.

Bezoek ons